Om duurzame investeringen aantrekkelijk te maken, heeft de overheid diverse subsidies in het leven geroepen. Of je nu dga, ondernemer of particulier bent, onderstaande subsidies zijn mogelijk ook voor jou interessant.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)
Ben je eigenaar en (word je) bewoner van een woning en heb/wil je voor die woning minimaal 2 energiebesparende isolatiemaatregelen laten uitvoeren zoals dak-, vloer-, spouw- of glasisolatie? Dan heb je mogelijk recht op de SEEH. Vanaf 1 juni 2020 tot en met 31 december 2020 geldt een tijdelijk verhoogd subsidiebedrag als minstens 1 van de 2 isolatiemaatregelen na 1 juni 2020 is uitgevoerd en betaald.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Deze regeling is zowel voor particulieren en zakelijke gebruikers. De voorwaarden voor deze subsidie zijn verschillend voor particulieren en zakelijke gebruikers. Ben je voornemens om in een warmtepomp of zonneboiler te investeren, check dan vooraf of je in aanmerking komt voor de subsidie. De subsidie loopt nog door tot 31 december 2020.

Subsidieregeling Electrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)
Koop of lease je in privé op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse? Dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). De subsidieregeling is voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s.

Om aanspraak te maken op de subsidie moet de auto aan een aantal eisen voldoen. Zo dient de auto moet een actieradius te hebben van minimaal 120 kilometer en de catalogusprijs moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen. De auto moet verder als elektrische auto zijn geproduceerd en niet zijn omgebouwd tot een elektrische auto. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is.

Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Wil je als ondernemer fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Je komt voor MIA of Vamil in aanmerking als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de daarin gestelde eisen. Om gebruik te maken van deze regelingen, dien je binnen 3 maanden na de koopovereenkomst melding te doen van de investering.

De MIA kan oplopen tot wel 36% van het investeringsbedrag en komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Door gebruik te maken van de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een tijdstip dat je zelf bepaald. Dit levert je een liquiditeitsvoordeel op.

Tip: op de milieulijst staan de speed pedelec en elektrische bakfiets vermeld. Deze elektrische fietsen kun je aanschaffen op de zaak en leasen tegen een bijtelling van 7% over de consumentenprijs van de fiets met accessoires. De onderneming kan bij een dergelijke investering gebruik maken van de investeringsaftrek, MIA en VAMIL. De bijtelling in privé is gering waardoor er al snel een voordeel behaald wordt.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Ben je van plan om te investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de EIA. Voor investeringen die voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in de energielijst, kun je 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Bij een investering in energiezuinige technieken of duurzame energie kun je denken aan verbetering aan je bedrijfsgebouw, de aanschaf van duurzame verwarming, ventilatie, isolatie, zonnepanelen, aandrijvingssystemen of een koelsysteem. Omdat er zeer strikte voorwaarden voor iedere investering gelden, is het raadzaam om voorafgaand aan de investering na te gaan of je daadwerkelijk aan alle voorwaarden voldoet.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
Of je nu starter, zzp-er of mkb-er bent, alle Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met innoveren, vernieuwen en ontwikkelen kunnen WBSO aanvragen. Starters en zzp-ers krijgen zelfs een extra voordeel.

Ga je zelf een product, productieproces of programmatuur ontwikkelen of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Voor de eigen Speur- en ontwikkelingswerkzaamheden, die werkzaamheden van werknemers en kosten en uitgaven van het project kan

Voorafgaand aan een project vraag je subsidie aan. De aanvraag bevat onder meer een projectomschrijving en een inschatting van de uren en kosten die gemaakt gaan worden. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd en je de subsidie krijgt toegezegd, moet je de uren en kosten bijhouden om uiteindelijk aan de RVO aan te kunnen tonen dat je subsidie terecht hebt ontvangen. De RVO voert periodiek controles uit om te kijken hoe het project verloopt en of de projectadministratie in orde is.

Subsidie Praktijkleren
Als een van je werknemers een praktijkopleiding volgt of een leerwerkplek binnen je bedrijf heeft, dan kan je mogelijk gebruik maken van de subsidie praktijkleren. Deze subsidie bedraagt maximaal 2.700 per praktijk- of leerwerkplaats. Controleer of jij voldoet aan de voorwaarden en of jij recht hebt op de subsidie over studiejaar 2019/2020. Aanvragen over dit studiejaar kunnen nog worden ingediend tot 16 september 2020.

Als erkend leerbedrijf in de sectoren landbouw, horeca en recreatie kan bovenop de gebruikelijke subsidie praktijkleren een extra subsidiebedrag aanvragen als je een BBL leerplek aanbiedt. Per studiejaar is er een toeslag van €10,6 miljoen beschikbaar dat per gerealiseerde begeleidingsweek wordt verdeeld over alle leerplaatsen die in aanmerking komen voor de toeslag.