Als ondernemer is het belangrijk om scherp zicht te houden op zowel de markt als je financiën. Een bril kan dan goed van pas komen, maar wist je dat de kosten van een bril niet aftrekbaar zijn als zakelijke uitgave? Voor veel ondernemers is dit een verrassend antwoord. Zij stellen dat ze de bril nodig hebben om hun werk goed te doen.
De Belastingdienst maakt onderscheid tussen zakelijke en privé-uitgaven. Zakelijke kosten zijn uitgaven die direct verband houden met het uitoefenen van je onderneming. Een bril wordt echter gezien als een persoonlijke uitgave. Dit komt omdat een bril een algemeen hulpmiddel is dat je gezichtsvermogen corrigeert, ongeacht of je aan het werk bent of niet. Zelfs als je beroepen hebt waarbij je veel tijd achter een scherm doorbrengt, verandert dit de aard van de uitgave niet. Voor ondernemers blijft de bril een privéuitgave.
Dga en beeldschermbril
Voor een directeur-grootaandeelhouder is er wél een mogelijkheid om vanuit de zaak de kosten voor een bril te vergoeden. Het gaat dan om een beeldschermbril. De BV kan als werkgever de kosten van een beeldschermbril vergoeden onder de gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling. Er hoeft dus geen loonbelasting te worden betaald als er voldaan is aan de volgende voorwaarden:
- de beeldschermbril vloeit rechtstreeks voort uit de Arbeidsomstandighedenwet;
- de werknemer gebruikt de beeldschermbril op de (thuis)werkplek;
- de werknemer mag geen eigen bijdrage betalen voor de beeldschermbril.
Ben je dga en voer je meer dan twee uur per dag beeldschermwerk uit? Als je oogklachten hebt door het beeldschermwerk, kan je vanuit de BV belastingvrij een beeldschermbril vergoeden. De vergoeding voor een beeldschermbril is voor de BV een kostenpost en verlaagt de belastbare winst.
Let op: de meerprijs voor een luxer model valt niet onder de gerichte vrijstelling, maar onder de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte is de BV als werkgever 80% eindheffing verschuldigd.