We gaan in gesprek met Roel Mostert, eigenaar van ID Systemen Nederland en ID Webshop én klant van het eerste uur bij KIBO. Hij vertelt openhartig over zijn filosofie rondom samenwerking en het opbouwen van een vertrouwensband met je accountant.

Kun je iets vertellen over je onderneming?

“Ik ben ruim 28 jaar geleden gestart met ID Systemen Nederland B.V. binnen KN BV en in 2008 werd het ons eigen bedrijf door een verzelfstandiging. Door de veranderde markt zijn wij in 2010 gestart met een webshop en daaruit ontstond ID Webshop B.V. Waar ID Webshop bestaat uit een online omgeving waar ondernemers in het MKB eenvoudig card printers, verbruiksmaterialen, blanco en voorbedrukte cards en draagmiddelen kunnen bestellen, zet ID Systemen Nederland zich juist in voor de Top 500 van Nederland, zorgsector en overheid. Het is dan ook zeer aannemelijk dat je onze producten wel eens bent tegengekomen of gebruikt hebt in bijvoorbeeld de dierentuin, bij een onderwijsinstelling, ARBO-dienst, supermarktketen, sportschool of luchthaven.”

Sinds 2013 zijn jullie klant van KIBO, waarom vond er juist toen een overstap plaats?

“
In 2013 belde Martin ons voor een kennismakingsgesprek en is hij langsgekomen op ons kantoor in Stellendam. Hij vertelde zijn verhaal en zijn visie op accountancy. Wij hadden op dat moment een samenwerking met een andere accountant, maar door een aantal interne wijzigingen binnen dat kantoor was de relatie bekoeld geraakt. Voor ons gevoel waren we een klantnummer geworden.”

Waarom koos je uiteindelijk voor KIBO als accountant?

“
Ik vind dat er tussen een klant en een accountant vertrouwen moet zijn, anders is de relatie gedoemd te mislukken. Met Martin ervaarden wij, mijn echtgenote en ik, direct een klik. Wij konden met elkaar lezen en schrijven, dat hadden we al snel door. Een belangrijk aspect is dat we op één lijn liggen wat betreft zakelijke ideeën, maar ook over hoe we in het leven staan. We gaan beiden naar de kerk en het is voor ons helemaal niet vreemd om maatschappelijke onderwerpen te bespreken. Sterker nog, we zijn (toen het allemaal nog kon) wel eens samen naar een theatervoorstelling geweest van “De verleiders” waarin het functioneren van banken aan de kaak werd gesteld.”

Blog_ID-Systemen_team

Welke werkzaamheden neemt KIBO voor jullie uit handen?

“Mijn echtgenote Els is in ons bedrijf verantwoordelijk voor de administratie en regelt de financiën, zij is echt van de cijfers. Daardoor heb ik de ruimte om met Martin de niet administratieve aspecten te bespreken zoals het toekomstbeeld, de marktverwachting en de economische situatie. Els verzorgt de volledige administratie en levert aan KIBO de benodigde stukken. KIBO verzorgt de jaarrekeningen en ze ondersteunen ons bij zaken zoals de aangifte VPB. Els heeft geregeld contact met KIBO wat betreft inhoudelijke vragen over bijvoorbeeld fiscale wetgeving, het aanleveren van de benodigde stukken en andere vragen die in de dagelijkse werkzaamheden wel eens opspelen. Wij hebben als filosofie dat je als ondernemer ook niet alles hoeft te weten en dat je juist professionals om je heen moet verzamelen op wie je kunt terugvallen met dit soort inhoudelijke zaken.”

Wat heeft de samenwerking met KIBO jou opgeleverd?

“Rust en vertrouwen. Wij ervaren dat we elkaar goed aanvoelen en dat dingen op de correcte wijze worden uitgevoerd en afgehandeld. Als we advies nodig hebben of als er iets speelt, dan weten we dat we direct geholpen worden en het goede antwoord krijgen. Met KIBO denken we vooruit, waardoor we goed voorbereid onze wegen gaan met het oog op de toekomst, al kunnen er altijd onverwachte ontwikkelingen zijn (denk maar aan de Coronacrisis die niemand had voorzien). We spreken dus ook over het moment dat Els en ik afscheid zullen nemen van het bedrijf en hoe dat eruit komt te zien, ook al is dat op dit moment nog niet aan de orde. Dat zijn belangrijke zaken om nu al bij stil te staan!”