Deze maand spreken we met Henk Kattestaart, eigenaar van Dutch Fire Safety Group. Hij vertelt over de bedrijfsfilosofie die hij voor zijn onderneming inzet en welke rol KIBO daarin speelt.

Kun je de diensten van Dutch Fire Safety Group kort toelichten?

Ons bedrijf bedient de zakelijke markt op het gebied van brandveiligheid. Wij bieden brandmeldsystemen en ontruimingssystemen van vier merken aan aan organisaties in het hele land. Dit kan een school, zorginstelling, kantoorpand of dierentuin zijn. Wij denken vanaf de tekentafel mee met nieuwbouw- of renovatieprojecten en bedienen ons vaste klantenbestand door middel van onze service- en onderhoudsdiensten. Ons kantoor is gevestigd in Dordrecht waar we met een team van 50 specialisten werken.

Sinds wanneer bestaat Dutch Fire Safety Group?

De organisatie is opgericht in 2005 en in 2008 nam ik het samen met een compagnon over. We waren toen met een team van 4 en zijn dus met de jaren flink gegroeid. Dat was geen doel op zich, maar die groei is ons overkomen doordat we met ons team ontzettend ons best hebben gedaan om een goed bedrijf neer te zetten.

Hoe zijn jullie klant geworden van KIBO?

Wij zochten een accountant die bij ons pastte, want we misten bij onze vorige accountant een adviseur die met ons meedacht en makkelijk te bereiken was. Ik wist van KIBO af en besloot zo’n 7 jaar geleden bij ze aan te haken.

Wat doet KIBO voor jullie?

KIBO voert voor ons bijvoorbeeld de verloning uit, maar ze hebben vooral een adviserende rol. Ze helpen ons te bepalen welke kant we op gaan als bedrijf en met praktische vragen zoals een overnametraject of het kopen van een nieuw pand. De manier waarop wij werken steekt voor de rest anders in elkaar dan je wellicht zou verwachten.

Dutch Fire Safety

Kun je dat toelichten?

Het is onze filosofie om alles zelf te begrijpen. Daarom heb ik in het begin veel met KIBO meegekeken zodat ze mij financieel inzicht konden geven. Ik wilde bijvoorbeeld zelf begrijpen hoe boekingen werken. Dit bracht mij in de positie waarin ik de accountant controleer. Met Hein maakte ik er een sport van om elkaar scherp te houden op de cijfers.

En werkt dat goed?

Ja, maar we zijn ook steeds verder blijven ontwikkelen, waardoor we uiteindelijk de inzet van Power-BI hebben ontdekt. Nu werken we al zo’n 5 jaar met een financieel dashboard. Hierdoor heb ik op hoofdlijnen inzicht, net zoals mijn accountant, maar kan ik ook op microniveau inzoomen op mijn organisatie. Door deze ontwikkelingen is de rol van KIBO nog meer veranderd naar sparringpartner en adviseur.

Wat levert deze werkwijze nog meer voor jou op?

Het zorgt ervoor dat ik steeds meer aan de organisatie kan werken in plaats van in de organisatie. Het geeft me de vrijheid om te focussen op innovaties waardoor ons bedrijf voorloper is in het slimmer en beter maken van de dienstverlening.

Zo’n werkwijze staat niet binnen een week?

Dat klopt, in de eerste jaren moest ik er echt tijd voor vrij maken om aan de organisatie te werken. Het gaat ook ten koste van je rendement, want je moet je eigen takenpakket verkleinen en andere mensen inhuren zodat jij meer tijd krijgt om te innoveren. En het lukt echt niet iedere dag om eraan te werken, maar ik heb wel geleerd om bewust ruimte te creëren in mijn agenda voor deze zaken. Nu is een groot gedeelte van onze organisatie inmiddels geautomatiseerd en dat scheelt nu heel veel werk. Dat is het grote voordeel en ik raad dat andere ondernemers ook zeker aan! Blijf investeren in innovatie en nieuwe technologieën en maak tijd vrij om aan je bedrijf te werken.