Ben je van plan om een nieuwe bestelbus met een klassieke verbrandingsmotor aan te schaffen voor de onderneming? Let dan op! Vanaf 1 januari 2025 vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers. Je moet dan bpm betalen. In dit blog informeren we je over de huidige en nieuwe regels. Zo kan jij bepalen of het verstandig is om nog dit jaar te investeren.

Hoe zit het ook alweer?

Bpm is de afkorting voor ‘belasting van Personenauto’s en motorrijwielen’. Deze belasting moet je betalen als je in Nederland een auto of motor registreert. Bij de aanschaf van een nieuwe auto of een jong gebruikte auto tot 5 jaar moet je (rest-)bpm betalen.

Bpm-vrijstelling

Op dit moment hoeven ondernemers geen bpm te betalen bij het aanschaffen van een bestelauto. Ondernemers kunnen namelijk gebruik maken van de ondernemersvrijstelling. Je kunt gebruik maken van deze vrijstelling als:

  • je ondernemer bent voor de omzetbelasting;
  • je de bestelauto voor meer dan 10% gebruikt voor de onderneming;
  • de bestelauto hoofdzakelijk is ingericht voor het vervoer van goederen en geen zitplaatsen in de laadruimte heeft.

Vanaf 2025 komt hier verandering in: vanaf dat jaar betalen ondernemers dezelfde belastingheffing voor een bestelauto als voor personenauto’s.

Tarief

Tot en met 2024 is het bpm-tarief afhankelijk van de netto catalogusprijs van de bestelauto. Ook dit verandert per 1 januari 2025. Vanaf dat moment wordt het tarief bepaald door de CO2-uitstoot van de bestelauto. Voor elektrische bestelauto’s betaal je geen bpm. Deze auto’s hebben namelijk een CO-2uitstoot van 0 gram/km.

Wat betekent dit voor de ondernemer?

Ondernemers betalen vanaf 1 januari 2025 bpm bij de aanschaf van een nieuwe of gebruikte bestelauto. Enkel elektrische bestelauto’s zijn uitgezonderd.

Voor bestelauto’s met een datum eerste toelating van uiterlijk 31 december 2024 blijft de ondernemersvrijstelling gelden. Dat betekent dat ondernemers die de bpm-vrijstelling hebben toegepast geen bpm over deze auto hoeven te betalen zo lang ze voldoen aan de voorwaarden van de ondernemersvrijstelling. Daarnaast kunnen ondernemers in 2025 onder voorwaarden een gebruikte bestelauto aanschaffen zonder bpm.

Wat is verstandig?

Wil je nog investeren in een nieuwe of jong gebruikte bestelauto met klassieke verbrandingsmotor? Dan loont het om de bestelauto in 2024 aan te schaffen, zodat je geen bpm hoeft te betalen. Houd voor een nieuwe bestelauto wel rekening met de levertijden.

Ben je actief in de binnenstad? Mogelijk is een elektrische bestelauto dan geschikter. Op dit moment zijn 65 steden bezig om een milieuzone in te voeren. Voor de aanschaf van een elektrische bestelauto zijn er in 2024 extra ondernemersvoordelen. Je kunt bijvoorbeeld maken van de subsidie emissieloze bedrijfsauto’s en de milieu investeringsaftrek.

Sparren over je investeringsvoornemen?

Bij KIBO zijn we elke werkdag bezig om ondernemers te ontzorgen en te begeleiden. Onze medewerkers wijzen je graag op de diverse (fiscale) mogelijkheden en belemmeringen. Hierdoor kan jij de beste keuze maken en mis je geen enkel voordeel.