In de categorie ‘Nooit gedacht…’ slaat het verhaal van PSC de Dijkgraaf de spijker op zijn kop. Eigenaren Edwin van der Graaf en Anne van Dijk kochten te midden van de coronacrisis de manege waar ze al zo lang van droomden. Maar dat ging niet zomaar… Zelfs het KIBO team dat de aankoop begeleidde, zakte af en toe de moed in de schoenen. De gloednieuwe eigenaren kijken samen met Martin Boogaard terug op het proces om de manege te kopen.

Vanaf het moment dat Edwin en Anne vanuit het Westland naar Ouddorp kwamen om de manege te leidden, was het al de bedoeling om het ooit te kopen. Anne vertelt over haar eerste ervaring met de manege: “Toen ik de auto uitstapte op het terrein voelde ik direct dat dit mijn nieuwe thuis was.” Het is dan ook niet gek dat zij het streven hadden om de manege binnen een jaar te kopen, in de zomer van 2017. Maar het overnemen van een manege kost tijd. “Je hebt te maken met een voorgeschiedenis, het feit dat je zelf een ‘onbekende’ bent in het dorp en op het eiland en natuurlijk moesten we het financieel ook rondkrijgen.” vertelt Edwin. Martin vult daarbij aan dat het voor een manege niet eenvoudig is om afspraken te maken met de bank. “Banken vinden deze markt risicovol, omdat een manege vaak geleid wordt door paardenliefhebbers met te weinig ondernemersgeest in hun karakter”.

De coronatijd voelde als een achtbaan die niet stopte.

Van het feit dat Edwin en Anne een droom hadden die niet zomaar te verwezenlijken was, waren zij zich maar al te bewust. In het Westland hebben zij voor dezelfde uitdaging gestaan en is het niet gelukt om de manege te kopen. Daarom hebben zij zich, eenmaal in Ouddorp, omringt met veel verschillende stakeholders, waaronder KIBO Accountants. “We zijn allebei niet goed in cijfers, dus het was voor ons wel duidelijk dat we een financiële partner nodig hadden.”, vertelt Anne. In december 2019 verliep het huurcontract dat zij met de manege hadden en Edwin en Anne wilden opnieuw gaan inventariseren of ze de manege konden kopen. “KIBO geloofde in ons verhaal en dook de cijfers in om te ontdekken wat er mogelijk was”, vertelt Edwin.

Het verkoopproces leek na veel gesprekken de goede kant op te gaan. Totdat corona om de hoek kwam kijken. Anne vertelt hierover: “Dat was echt een dieptepunt voor ons. We gingen in de goede richting en toen werd alles door corona weer on-hold gezet. Onze omzet halveerde en de eerste twee weken voelde ik me helemaal lamgeslagen. De coronatijd voelde als een achtbaan die niet stopte. Gelukkig stonden er veel mensen om ons heen die geloofden in de manege en dat gaf me goede moed om door te gaan. Ondanks het feit dat de manege dicht moest, hebben we online veel gedaan om leven in de brouwerij te houden. En dat hielp!”

Edwin en Anne met hun kinderen vieren de koop van de manege

In samenspraak met KIBO en andere stakeholders bouwden Edwin en Anne verder aan hun bestaansrecht en met de juiste prognoses en cijfers lukte het hen om de deal in de zomer van 2020 rond te krijgen. Maar dat de manege in de coronacrisis gekocht werd, komt bij lange na niet alleen door de cijfers. Martin is ervan overtuigd dat de droom van Edwin en Anne en het vertrouwen hierin ervoor gezorgd heeft dat het gelukt is. “Je met de juiste mensen omringen en het vertrouwen hebben in je doel is het allerbelangrijkste”, vertelt hij. “In het hoofd van Edwin en Anne was de manege al van hun, het was een tastbaar doel waar ze naartoe werkten. En dat vertrouwen straal je uit naar alle betrokken partijen, ondanks de tegenslagen die ze onderweg tegenkwamen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik soms ook niet zeker wist of ze de manege op korte termijn zouden kunnen kopen, maar ik ben ze bewust blijven aanmoedigen en de positieve kanten blijven benadrukken.”, vertelt de mede-eigenaar van het accountantskantoor.

Dat Edwin en Anne het ondernemerschap in zich hebben is de afgelopen tijd alleen maar meer naar voren gekomen. Nu de manege gekocht is, zijn ze al druk in gesprek met de gemeente om extra ruiterpaden in Ouddorp aan te leggen. Edwin geeft aan dat hij iedere dag nieuwe dingen leert over het ondernemen. “KIBO blijft ons nog steeds begeleiden, want zonder hen hadden we dit niet kunnen bereiken.” Als bedankje overhandigt Anne een cadeau aan Martin. Het is een Delfts blauw tegeltje met de tekst: Het zijn niet de meest intelligente ondernemers die overleven, maar de ondernemers die het beste reageren op veranderingen. “Ik kan niet natellen hoe vaak we het hier de afgelopen tijd over gehad hebben met Martin en niets is minder waar!”, vertelt ze erbij.

Dat de manege nu écht van Edwin en Anne is, dringt steeds een beetje meer door. Edwin is al druk bezig met het nodige onderhoud dat aan de manege moet worden verricht. Ze kunnen nu eindelijk doorpakken met een aantal praktische zaken waar ze al langere tijd naar uitkijken. Voor Anne is een onzekere periode eindelijk tot een einde gekomen. “Na 10 jaar onzekerheid rondom het kopen van een manege is het eindelijk gelukt. En nu heb ik een thuis en ligt er een hele bijzondere toekomst voor ons. Het is een droom die werkelijkheid is geworden”, besluit ze.