Elke dag probeer je als ondernemer je bedrijf een paar procent te verbeteren. Slimmer werken draagt bij aan het rendement, maar wat kun je nog meer doen? 4 tips om het rendement van je onderneming te verbeteren.

Als uitgangspunt voor verbetering wordt soms naar de bankstand gekeken. Die is echter niet alleszeggend! Een negatieve bankstand kan positief zijn, bijvoorbeeld omdat crediteuren zijn betaald en er juist veel debiteuren openstaan. Een onderneming sec op liquiditeit leiden, werkt niet. Wat betekenen de cijfers voor werkkapitaal en de toekomst? Blijf voor het rendement van je onderneming kritisch naar de voortgang van je ambities kijken.

Waar kun je wel naar kijken voor rendementsverbetering?

  1. Hoe zit het met de productiviteit? Stel dat je 2000 uur moet werken voor € 50.000 winst; dat is goed verdiend! Of toch niet … Voor rendement op productiviteit is het niet alleen de uitkomst die telt, maar ook de inspanning. Dat zit soms ook in basale kosten, zoals een laag uurtarief of hoge algemene kosten.
  2. Rendement komt uiteraard ook uit investeringen: software voor personeelsmanagement, machines voor meer capaciteit en makkelijker, flexibeler opschalen, een nieuw kassasysteem of het managen van projecten. Trek investeringen breder dan vandaag; welke trends op het gebied van je investering verwacht je op de middellange termijn.
  3. Kijk naar niet-financiële feiten. Heb je bijvoorbeeld hogere kosten voor werkzaamheden die buiten de oorspronkelijke kosten vallen? Ga het gesprek met je leverancier aan!
  4. Vraag je af hoe cijfers tot stand zijn gekomen. Klopt het cijfer met je verwachtingen of is er iets aan de hand? Dat kan pijnlijk zijn. De confrontatie vermijden is de makkelijkste optie, maar leidt dat echt tot verbetering?

Waar zit het verstopte rendement in jouw onderneming? Met slimme inzichten laten we je zien hoe jij meer rendement uit je onderneming kunt halen, ook als we niet je accountant zijn.

Vraag een rendementscheck aan! Geheel kosteloos!