Eetwinkel Kwiezien is waar je moet zijn voor verse kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, salades en andere vleesproducten. De eetwinkel werd geopend in mei 2023 door Jacob de Waal, waarmee zijn grote droom werkelijkheid werd. Ondertussen is Eetwinkel Kwiezien uitgegroeid tot een waar begrip in het Zeeuwse Terneuzen. We spreken met Jacob over het opstarten van de eetwinkel en hoe KIBO hier een rol in heeft gespeeld.

Tegeltjeswijsheid

Voordat Jacob zijn eigen onderneming startte, werkte hij bij de slagerij die in zijn huidige pand gevestigd zat. Door personeelstekorten moest de slagerij in 2022 echter sluiten, waarmee zijn grote droom, het overnemen van de zaak, in duigen viel. ‘’Na de sluiting van de slagerij was ik van plan om zelf iets op te starten, maar ik wist niet precies hoe of wat.’’, vertelt Jacob. Het besluit werd uiteindelijk genomen met wat tegeltjeswijsheid van zijn moeder: ‘’Voor de onwetende is alles mogelijk’’. Met deze drijfveer is hij begin 2023 direct aan de slag gegaan met het opstellen van een ondernemingsplan.

Monitoren en bijsturen

KIBO heeft Jacob begeleidt tijdens de overdracht van het pand en het opstarten van zijn eigen onderneming. ‘’Bij KIBO kijken ze altijd over je schouder mee, ze zijn transparant en de maandelijkse overzichten werken fijn, want op die manier kan ik alles monitoren én bijsturen wanneer dat nodig is.’’, aldus Jacob. Verder heeft KIBO een adviserende rol, want een eigen onderneming kent zo zijn financiële uitdagingen. ‘’Het belangrijkste is om de cijfers goed in de gaten te houden en met behulp van KIBO gaat dat heel goed.’’, vertelt Jacob.

Efficiëntie

De zelfgemaakte kant-en-klaarmaaltijden zijn de signatuur van de eetwinkel. Op maandag worden alle maaltijden klaargemaakt en gevacumeerd, om ze de rest van de week te kunnen verkopen. Er wordt op een efficiënte manier gewerkt, en dat beloont. Mede hierdoor weet Jacob een rendement tussen de 20% en 25% te behalen.

Durven doen

Het ondernemerschap bevalt Jacob goed en ook zijn vrienden merken dit: ‘’Een vriend van mij denkt er ook aan om een eigen onderneming te starten, dus ik heb hem geadviseerd dat hij er gewoon aan moet beginnen. Hoe meer je erover na gaat denken, hoe meer redenen je zult bedenken om er niet aan te beginnen.’’, aldus Jacob.