Testamenten zijn zelden iemands favoriete onderwerp. Dat regel je toch later wel? Maar daar doe je niet verstandig aan. Wat nu als er morgen iets gebeurt? Hoe is alles dan voor je kinderen geregeld? Of voor je onderneming?

Als je iemand naar zijn of haar testament vraagt, wordt er meestal enigszins laconiek gereageerd. “Dat komt wel”, of “De kinderen regelen het wel als ik er niet meer ben”, zijn veelgehoorde antwoorden als we het onze klanten vragen. Veel mensen vergeten of denken niet aan de consequenties. Dat klinkt hard, maar bedenk tegelijk: als het gaat om de continuïteit van een onderneming of zelfs de voogdij van minderjarige kinderen, is geen extra aandacht te veel!

Je wilt je onderneming laten voortbestaan

Wat wil je dat er met je onderneming gebeurt als je er niet meer bent? Wijs je een familielid als opvolger aan, of iemand erbuiten? In veelal de meeste situaties zal de opvolger (een deel van) de waarde van de onderneming uitbetalen aan de erfgenamen. Het is belangrijk om duidelijk af te spreken hoeveel de opvolger zal moeten betalen. Datzelfde geldt ook voor het vaststellen van de termijn waarbinnen het bedrag betaald moet zijn. Als een opvolger van buiten de familie binnen een maand een miljoen euro moet betalen, is de onderneming daar ook niet bij gebaat. En dat is precies wat je wilt voorkomen. Waar je zo hard voor hebt gewerkt, wil je laten voortbestaan.

Sores voorkomen

Zijn je kinderen jonger dan 18 jaar? Zorg dat voorzien is in de situatie dat jou en je partner iets overkomt. Je wilt natuurlijk dat er goed voor je kinderen wordt gezorgd. Als je dit zelf niet geregeld hebt, bepaalt uiteindelijk een rechter wie de zorg en het financiële toezicht van je kinderen op zich moet nemen. Dit kan uiteindelijk een ander persoon zijn dan je zelf zou willen.

Het beste advies voor nu: aan de slag!

Ga aan de slag met je testament! Dat voelt misschien vreemd, maar het bespaart jou en je familie onnodige problemen. Niet alleen financieel, maar een helder en eerlijk opgesteld testament met duidelijke bepalingen en verdeelde verantwoordelijkheden voorkomt onenigheid en familieruzies voor een groot deel. En dat is natuurlijk onbetaalbaar. Vraag bij het opstellen van een daarom testament altijd om het advies van een notaris én een belastingadviseur. Juridisch advies van een notaris komt soms niet overeen met wat het beste voor je onderneming of familie is. Andersom kan een notaris je adviseren over zaken die een fiscaal jurist niet als expertise heeft.

Meer weten over hoe KIBO jou helpt te verbazen? Neem contact op.