Veel ondernemers, dga’s en werknemers hebben een auto van de zaak. Het privégebruik van de auto vindt plaats door bijtelling op basis van een vast percentage van de cataloguswaarde (uitzonderingen laten we achterwege). De hoofdregel voor privégebruik en bijtelling is bij veel mensen duidelijk. Het wordt lastiger als je ergens in het jaar een nieuwe auto krijgt en wilt overstappen naar een kilometeradministratie of juist wil stoppen met het bijhouden van de kilometeradministratie. Lees verder in dit artikel hoe dit werkt en hoe je onverwachte heffing kunt voorkomen.

Zakelijke auto en bijtelling

Bij een zakelijke auto die behoort tot je ondernemingsvermogen en die ter beschikking wordt gesteld aan jou in privé vindt bijtelling plaats in de inkomstenbelasting of loonbelasting. De bijtelling is afhankelijk van het type auto en wordt berekend over de cataloguswaarde van je auto. Voor brandstofauto’s geldt een bijtellingspercentage van 22%. Er gelden uitzonderingen zoals bijvoorbeeld voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar of auto’s die elektrisch zijn aangedreven en voor een bepaalde datum te naam zijn gesteld.

Je hebt geen bijtelling als je kunt aantonen dat je in een kalenderjaar minder dan 500 privékilometers hebt gereden met de auto. Dit doe je door middel van een sluitende kilometeradministratie.

Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met een auto van de zaak, geldt de bijtelling voor elke auto die je in dat jaar tot jouw beschikking had. Dus ook als je een auto hebt gewisseld in het kalenderjaar en de ene auto niet privé hebt gebruikt of minder dan 500 kilometer privé hebt gereden.

Keuzemoment

Voor de bijtelling van de auto heb je ieder jaar op 1 januari een keuzemoment. Voor werknemers is er ook een keuzemoment bij de wisseling van werkgever. Wissel je niet van werkgever, maar wel van auto gedurende het jaar? Dan geldt het volgende:

Wisseling auto in kalenderjaar

Bij een wisseling van de auto heb je voor beide auto’s geen bijtelling als je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé hebt gereden en dit kunt aantonen. Is dit niet zo, dan heb je een bijtelling voor beide auto’s.

Situaties:

1. eerste auto geen privégebruik, tweede auto meer dan 500 km: bijtelling voor beide auto’s
2. eerste auto en tweede auto in totaal minder dan 500km privégebruik: geen bijtelling voor beide auto’s
3. eerste auto en tweede auto in totaal meer dan 500km privégebruik: bijtelling voor beide auto’s

De bijtelling voor het privégebruik van de auto wordt berekend over de periode waarin je deze tot je beschikking hebt. Bij een wisseling halverwege de maand heb je dus een halve maand bijtelling voor de ene auto en een halve maand bijtelling voor de nieuwe auto.

Denk dus goed na over de consequenties bij het wisselen van een auto gedurende het jaar. Heb je vragen over bijtelling of privégebruik van je auto? Wij helpen je graag!

Mogen we jou verbazen?

Wil je meer weten over onze diensten, werkwijze of een keer vrijblijvend sparren over jouw onderneming? Laat dan hier je bericht achter.