Hoe zorgt u ervoor dat uw begroting u iets oplevert?

Voor veel mkb-ondernemers vormt het maken van een begroting vooral een lastige klus, waarvan het nut niet meteen duidelijk is. In dit blog gaat Diana niet alleen in op de vraag waarom begroten verstandig is, maar ook hoe u kunt beginnen.

“Begroten is niet belangrijk voor mij”

Vanuit mijn rol als ‘mkb accountant’ spreek ik al jaren veel mkb-ondernemers. Vanuit verschillende branches, maar ook vanuit verschillende bedrijfsgrootte.
 Wat mij nog steeds opvalt is hoe weinig mkb-ondernemers het begroten van cijfers in hun genen hebben zitten en hoe weinig mkb-ondernemers bezig zijn met de cijfermatige toekomst van hun onderneming, terwijl dit met name in deze tijd essentieel is.

Als ik vraag waarom een ondernemer geen begroting opstelt krijg ik bijvoorbeeld te horen: ‘een begroting komt toch nooit uit’, of ‘er kan van alles gebeuren’, ‘wat helpt mij nou het opstellen hiervan’, en ook wel ‘ik kijk wel naar de bankstand’. Als ondernemer herkent u deze redenen misschien wel. De gemiddelde mkb-ondernemer heeft blijkbaar moeite met het inschatten van de omzet.
Tegelijkertijd heeft iedere mkb-ondernemer een gezonde ambitie. Het kan geen kwaad om deze ambitie in cijfers om te zetten. Maar waar te beginnen?

De 0-begroting: inzicht in uw kosten

Rekent u zichzelf tot de ondernemers die ambitieus zijn en evengoed het liefst geen begroting zouden maken om één van de bovenstaande redenen? Dan wil ik graag de zogenaamde 0-begroting introduceren. Namelijk het alleen begroten van de kosten die u weet uit de afgelopen jaren, of het geld dat u wilt uitgeven komend jaar.
 Door een opstelling van de bekende kosten te maken kunt u de omzet / marge bepalen die uw bedrijf zou moeten maken om in ieder geval een 0-resultaat te halen, de kosten terug te verdienen dus. Het maken van dit overzicht geeft vaak al best veel inzicht bij een mkb-ondernemer, aangezien men niet altijd in de gaten heeft hoeveel kosten er al gemaakt worden voordat er überhaupt winst wordt gemaakt. Door deze manier van begroten ontstaat als vanzelf wat meer kostenbewustzijn bij de startende begroter…

Maar dit is pas het begin. Pas als u daadwerkelijk met de begroting werkt in combinatie met realisatie komt het leereffect aan de orde. En dit is nu precies waar het om gaat. Door te analyseren waardoor een bepaalde ambitie achterblijft bij realisatie kunt u keuzes maken ten aanzien van de bedrijfsvoering die direct tot een performance verbetering in uw bedrijf leiden. Dit maak ik in de dagelijkse praktijk mee wanneer wij deze manier van denken hebben geïntroduceerd. 
Ik kan wel stellen dat daar waar wij met onze klanten samenwerken met een begroting, de performance significant is verbeterd ten opzichte van de jaren voordat zij een begroting maakten. Deze klanten zeggen nu: Met begroten vertaal ik mijn gezonde ambitie naar cijfers en treed ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Kunt u Diana’s hulp gebruiken met het opstellen van een 0-begroting? Neem dan contact met haar op.