De verwachtingen voor 2020 waren hooggespannen. Financieel zou iedereen erop vooruitgaan, en mensen keken met veel verwachting uit naar evenementen zoals het EK-voetbal en het Eurovisiesongfestival dat in Nederland zou plaatsvinden. Totdat het coronavirus zich wereldwijd verspreidde….

En met die reden grijpen we terug op een onderwerp waar we eerder al over schreven: het nut van een levenstestament. Waar het destijds wellicht nog een “ver van mijn bed” onderwerp was, is dit onderwerp door de gevolgen van het coronavirus ineens in een ander daglicht komen te staan. Nu houden we ons even niet meer bezig met het volgende evenement op de agenda, maar met het voortbestaan van onze ondernemingen.

 

Waarom een levenstestament?

In een levenstestament worden zaken geregeld voor het geval je tijdelijk of permanent niet meer wilsbekwaam bent, bijvoorbeeld door een opname op de IC. Wanneer je handelingsonbekwaam bent, kunnen er geen beslissingen meer door jou worden genomen. Hierdoor kunnen er vervelende situaties ontstaan omtrent de voortzetting van je onderneming of de verkoop van je (gezamenlijke) woning. Ook al ben je gehuwd, je partner is niet bevoegd om jou te vertegenwoordigen. Heb je geen levenstestament, dan zal de rechter uiteindelijk beslissen wie namens jou als gevolmachtigde mag optreden.

 

Wat regel je in een levenstestament?

Om bovengenoemde te voorkomen is het raadzaam om een levenstestament tijdig op te stellen. In het levenstestament benoem je één of meerdere personen die namens jou beslissingen mogen nemen over financiële en persoonlijke zaken. Het financiële deel bestaat zowel uit privé als zakelijke wensen. Wie mag over je bankrekeningen beschikken, betalingen namens jou doen en je belastingzaken regelen. In het persoonlijke gedeelte wordt onder andere ingegaan op je medische wensen. Welke behandelingen wil je wel of juist niet? Hier kan ook bepaald worden wat er bijvoorbeeld met je huisdieren moet gebeuren als je (tijdelijk) wordt opgenomen in een ziekenhuis of verzorgingstehuis.

Met een levenstestament houd je de regie over financiële, persoonlijke en medische zaken in eigen handen. Ben jij voorbereid op de situatie dat je zelf geen beslissingen meer kan nemen of heb je nog geen levenstestament en wil je meer informatie? Neem dan contact op met je relatiebeheerder!