Wat voor soort accountant heb je het liefste in de ring? Eentje die de handdoek gooit of de accountant die met je meestrijdt en er alles aan doet om voor je te winnen? Martin Boogaard, mede-eigenaar van KIBO, neemt die laatste rol wel heel letterlijk: hij kickbokst.

Het allerbelangrijkste van ondernemen: doorzetten. Zonder doorzetters zijn er geen groeiers. Martin Boogaard, mede-eigenaar van KIBO, kickbokst drie keer in de week om zichzelf te blijven confronteren met (soms letterlijk) tegenslag. Martin: “Je weet als je gaat sparren: ik kan een tik krijgen. Dat confronterende aspect is heel leerzaam.”

Waarom doe ik dit eigenlijk?

Kickboksen is ontzettend intensief en kan zwaar zijn, vooral mentaal. Martin: “Ik vraag me best vaak af als ik met iemand aan het sparren ben: waarom doe ik dit eigenlijk? Je bent moe, je hebt pijn. Waarom doe je jezelf dit aan?” Het zijn dezelfde overwegingen die je als ondernemer ook weleens hebt. Dit zijn de momenten dat je juist moet doorzetten. Jezelf moeten opladen en de confrontatie aangaan.

Motivatie

“Dat is de reden dat ik kickboks,” zegt Martin. “Ik heb de intrinsieke motivatie om mezelf altijd uit te dagen. Alles is voor mij een soort van competitie en ik hou van winnen. Van een spelletje monopolie tot mijn werk, ik wil voorop. Niet omdat ik voor mezelf wil winnen, maar omdat ik weet wat er gewonnen kan worden. Dat heb ik bij mijn klanten en bij mijn eigen onderneming: ik weet wat er mogelijk is, waar groei verstopt zit. En hoe ik het kan bereiken. En als je dat weet, dan wil je het bereiken ook.”

Strategische keuzes

Dit is ook hoe KIBO tegen ondernemen aankijkt. In staat zijn om te zien waar kansen liggen en buiten je comfortzone treden om die kansen te benutten. Kickboksen is voor Martin intussen de beste metafoor voor zijn werk geworden. Niet alleen leert hij dingen die hij nooit had gedacht te leren; soms leert Martin dingen over zichzelf die hij anders nooit had geleerd. Martin: “Ik heb weleens gedacht bij een sparsessie, ‘oh wat een klein mannetje, die kan ik hebben,’ om vervolgens de hele zaal door getikt te worden. Wijze lessen zijn dat.” Daarnaast is kickboksen net als ondernemen: het gaat om strategische keuzes maken, je vertrekpunt en doelen bepalen, de voorbereiding, je plannen. Het komt er allemaal bij kijken.

Confrontatie

Naast het conditionele aspect is de sport voor Martin een manier om te ontladen en om zichzelf te blijven confronteren met uitdagingen. Jij bent als klant van KIBO daardoor verzekerd van een accountant die zichzelf beter kent dan wie dan ook. Een accountant die in staat is je op onconventionele manieren te helpen. Wil je meer weten over hoe KIBO voor jou door het vuur gaat? Lees meer over onze drive.

Weten hoe we voor jou door het vuur kunnen gaan? Maak een afspraak.