Door het overlijden van een ondernemer kan de continuïteit van de onderneming in gevaar komen. Om dit risico zo veel mogelijk te beperken is het van belang om in jouw testament, ook wel het ondernemerstestament genoemd, aandacht te besteden aan de opvolging van de onderneming na jouw overlijden.

Waarom een ondernemerstestament?

Een ondernemerstestament is gelijk aan een normaal testament met toevoeging van enkele speciale bepalingen ten aanzien van de onderneming. Zo regel je in het testament wat er met de onderneming dient te gebeuren na jouw overlijden.

Door deze specifieke bepalingen ten aanzien van jouw onderneming vast te leggen in het testament, wordt voorkomen dat de erfgenamen het niet eens kunnen worden over de voortzetting van de onderneming.

Wat kun je regelen?

Er kunnen diverse bepalingen opgenomen ten aanzien van de onderneming.

  • Naar wie gaan de aandelen (bij een B.V.) of het ondernemingsvermogen (bij een eenmanszaak of samenwerkingsverband)?
  • Welke tegenprestatie wordt gerekend voor de overname van de onderneming? De onderneming kan overgenomen worden tegen een vastgestelde waarde, maar kan ook “om niet” (gratis) verkregen worden.
  • Op welke wijze dient de waarde van de onderneming berekend te worden?
  • Indien de onderneming overgenomen wordt tegen een bepaalde waarde, binnen welke termijn dient de overnemer de waarde van de onderneming te betalen aan de andere erfgenamen?
  • Dient de overnemer een eventuele waardestijging van de waarde van de onderneming te delen met de andere erfgenamen indien de onderneming binnen enkele jaren na de verkrijging wordt doorverkocht?

Daarnaast kun je de afwikkeling van jouw nalatenschap bijvoorbeeld ten aanzien van de onderneming aan een specifieke executeur. In het testament kun je dan tevens bepalen welke bevoegdheden deze executeur krijgt toebedeeld om zijn taak naar behoren te kunnen vervullen, zowel om de onderneming tijdelijk voort te zetten of om een verkoop in gang te zetten.

Maatwerk

Het ondernemerstestament bestaat niet. Een testament is namelijk altijd maatwerk, afhankelijk van persoonlijke en zakelijke omstandigheden. Laat je dus goed adviseren over alle mogelijkheden die er in jouw situatie zijn.

Wil je precies weten of het verstandig voor jou is om een testament op te stellen? Doe dan de gratis testamentscan!